Praktische informatie - Madagaskar
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Madagaskar / Praktische informatie
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskar16-daagse privé-rondreis Het bijzondere zuiden19-daagse privé-rondreis Hoogtepunten Madagaskar23-daagse privérondreis Avontuur in Madagaskar15-daagse privé-rondreis noord-Madagaskar & Strand12-daagse privé-rondreis Het groene oosten28-daagse privé-rondreis Madagaskar Compleet 21-daagse privé-rondreis Vogels, natuur én meer16-daagse privé-rondreis Intens vogelen in Madagaskar 5-daagse rondreis Tsingy de Bemaraha4-daags verblijf Sainte Marie Island5-daags verblijf Maroantsetra/Masoala regio5-daags verblijf Nosy Komba4-daags verblijf Nosy Tsarabanjina 4-daags verblijf Fort Dauphin - Mandrare River CampNosy Be - L'Heure BleueAnjajavy- Anjajavy HotelReissuggesties & MaatwerkVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari TreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerismeBrochure

Praktische informatie

Hieronder vindt u veel praktische informatie en tips voor uw reis naar Madagaskar. 

Gezondheid
De gezondheidszorg in Madagaskar is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is over het algemeen redelijk. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en onderstaande adviezen in de loop van het jaar kunnen veranderen, raden wij u aan om minstens vier weken voor uw vertrek de GGD in uw regio te raadplegen voor de laatste informatie. Sommige verzekeraars vergoeden vaccinaties en malariatabletten. Over het algemeen wordt het volgende geadviseerd:

Gele koorts
Een vaccinatie tegen gele koorts is niet nodig bij reizen met direct vertrek uit Nederland. Bij reizen via een land in het gele koorts gebied in Afrika is een vaccinatie tegen gele koorts echter wel verplicht.

DTP (difterie, tetanus, polio)
Indien u eerder bent gevaccineerd (o.a. als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Anders dient u voor vertrek twee DTP-injecties met tenminste vier weken tussentijd te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

Hepatitis A
Een vaccinatie geeft één jaar bescherming, en kunt u het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.

Malaria
Malaria breidt zich steeds verder uit over de wereld en wordt steeds resistenter tegen bestaande medicijnen. Het is van belang dat u hierover de meest recente informatie krijgt. Naast het innemen van middelen tegen malaria kunt u bedekkende kleding rond en na zonsondergang dragen, en eventueel een muskietennet meenemen. Verder kunt u onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwereld middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkomt u door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen in uitzonderlijke gevallen van belang als u langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Vraag de bevoegde instanties in dat geval om advies. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet men trouwens altijd een arts raadplegen om op malaria te laten onderzoeken.

Bilharzia
Wij raden u aan het zwemmen of baden in zoet water te vermijden zolang niet zeker is dat er geen bilharzia voorkomt. Bilharzia kunt u ook in stromend water oplopen!

Aids
In alle Afrikaanse landen moet men oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Neem eventueel condooms mee en laat geen piercings of tatoeages aanbrengen. Voorkom ongelukken: neem geen overdreven risico’s.

Cholera
Bij de grens wordt vaak gevraagd om een bewijs van inenting tegen cholera, een bewijs hiervoor is derhalve nodig. Het risico op cholera voor westerse reizigers is verwaarloosbaar en reizigers spelen ook geen rol bij de verspreiding van cholera. De vaccinatie is niet erg effectief. Om deze redenen wordt door de Nederlandse vaccinatiecentra geen vaccinatie tegen cholera gegeven, maar wordt op verzoek wel een bewijs afgegeven dat men om medische redenen niet ingeënt mag worden (cholerastempel). Dit bewijs is tot 6 maanden na uitgifte geldig. Het wordt aanbevolen om op reis uw vaccinatieboekje mee te nemen.

Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (imodium, diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek maar genezen niet en vertragen zelfs de genezing. Grijp er niet te snel naar en gebruik het niet bij koorts, niet bij bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. U kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen.

Tijdsverschil
In onze zomermaanden is er één uur tijdsverschil. In de wintermaanden is het twee uur later dan in Nederland.

Communicatie
U kunt meestal wel bellen of faxen vanuit de hotels, maar dit is vrijwel altijd duurder dan vanuit speciale telefoon- en faxwinkels, of met telefoonkaarten. Ook zijn er in de grote steden steeds meer internetcafés. Houdt u er wel rekening mee dat de internet verbindingen meestal erg traag zijn. Voor het gebruik van een gsm-telefoon raden wij u aan om uw eigen mobiele aanbieder te raadplegen.

Fooien
In de meeste landen wordt heel anders tegen het fenomeen ‘fooien’ aangekeken dan wij gewend zijn. Terwijl wij normaliter alleen een fooi geven wanneer iemand zijn werk goed gedaan heeft, ziet men buiten West Europa een fooi als een vast onderdeel van het inkomen. Sterker nog, men beschouwt het als een vaststaand recht, dat niet persé samenhangt met de inspanning die ervoor gepleegd is. De meeste mensen die tijdens uw reis diensten voor u verrichten, zoals chauffeurs, gidsen of hotelpersoneel, zullen dan ook een fooi verwachten en zullen bij het uitblijven van een fooi dan ook verontwaardigd en gekwetst zijn. Wij willen u vragen rekening te houden met deze gedachtegang, en u aan te passen aan de ter plaatse geldende normen.  Voor ‘bagage’ dragers wordt een tip van 200 ariary geadviseerd. Voor gidsen en/of chauffeurs ongeveer 5000 ariary per persoon per dag.

Voedsel en water
Voedsel en water zijn soms minder betrouwbaar. Door u aan de volgende regels te houden, kunt u de kans op een darminfectie beperken: was u handen altijd met water en zeep voor het eten en na gebruik van een toilet. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u veilig drinken. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Zorg, vooral in droge, hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is, zijn niet altijd veilig, evenals ongekookte melk, ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. Houdt u er verder rekening mee dat voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, een welkome voedingsbodem is voor allerlei bacteriën.

Bagage
U mag op de internationale vlucht 20 kilo aan bagage meenemen. Voor binnenlandse vluchten is het maximum aantal kilo’s vaak 15 kilo. Eventuele fotoapparatuur valt buiten deze 20 kg.

Fotografie en video
Uit respect voor de cultuur dienen we enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de bewoners van de landen die we bezoeken. Voor velen is het belangrijk goede natuurfoto's te maken. Het mooiste licht heeft u in de ochtend of in de namiddag. U kunt uw batterijen van uw camera's op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat de stroomspanning kan fluctueren.

Voltage
De netspanning is op de meeste plaatsen 220 volt. U heeft meestal een afwijkende, driepotige stekker nodig. Neemt u daarom een universele stekker mee. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. In de kleinere plaatsen werkt men met een generator.

Reisbenodigdheden
Naast de gebruikelijke reisbenodigdheden heeft u het volgende nodig:
• 2 paar goede wandelschoenen, alle parken zijn alleen te voet bereikbaar en een droog extra paar is altijd handig.
• zonnebrandmiddel & zonnebril
• Bagage; sporttas of twee kleinere tassen, geen hardschalen koffers.
• Laat dure juwelen & sieraden liever thuis
• blouse of T-shirt met lange mouwen
• warme kleding en sokken; in de hooglanden (Tana, Andasible, Tsaranoro, Fianarantsoa) kan het in de wintermaanden (onze zomer) koud zijn. Vaak is er geen verwarming in de kamers. Gedurende de dag is de temperatuur meestal wel aangenaam.
• reservebatterij voor uw camera
• zwemkleding
• rubberen teenslippers /sandalen voor baden en douchen
• hoofdbedekking
• insectenafweermiddel
• elementaire EHBO-spullen, zoals pleisters, anti-diarreemiddel, pijnstillers, desinfecterend middel (zie kopje 'EHBO')
• vaccinatieboekje
• reiswekker
• kopie paspoort
• Als u wilt, kunt u voor een plaatselijke school, kleding, speelgoed, pennen, boeken etc. meenemen. Onze agent zal zorgen voor het transport.

 

Achtergronden

Madagaskar is uniek. Nergens vindt u zoveel bijzondere inheemse dieren, bloemen, planten en bomen als op dit schitterende tropische eiland. Madagaskar, het land van de vele soorten lemuren (halfapen), de unieke flora en fauna en haar bevolking is met geen enkel ander land te vergelijken en eigenlijk een continent op zich. De voorouders van de meerderheid van de bevolking kwamen uit Indonesië, Malakka en Melanesië. Latere immigraties brachten mensen van het Afrikaanse vasteland, Arabieren, Indiërs, Koreanen en Chinezen naar het eiland. Er zijn 18 etnische groepen, waaronder de Merina, de Betsimisaraka, de Betsileo, de Sakalava en de Bara. Het grootste deel van de bevolking hangt traditionele religies aan die enige gelijkenis vertonen met oosterse godsdiensten zoals het hindoeïsme. 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds