Sinds 15 september 2022 zijn wij trots Travelife Partner! Travelife is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.
Travelife is een drietrapscertificeringsprogramma voor touroperators en reisbureaus: (1) Travelife Engaged; (2) Travelife Partner en (3) Travelife Certified. We bevinden ons in fase 2: Travelife Partner.
De Travelife Partner award is een erkenning van onze inzet voor sociale en ecologische duurzaamheid. We voldoen aan meer dan 100 criteria met betrekking tot duurzaamheidsmanagement, kantoorbeheer, leveranciers en communicatie met onze klanten.
Jambo Safari Club organiseert al 40 jaar safari’s naar Afrika. Safari is het Swahili-woord voor ‘reis’. Waar dit vroeger werd geassocieerd met jachtgeweren en –trofeeën, betekent dit tegenwoordig vooral genieten van wilde dieren in hun natuurlijk omgeving. Bij Jambo Safari Club is het woord ‘safari’ synoniem aan ‘wilde dieren spotten’ en ‘avontuur’. Het staat voor een intense beleving van zowel het wonderschone Afrikaanse landschap met besneeuwde bergtoppen, droge woestijnen, uitgestrekte savannes en dichtbegroeide jungles en van een immense verscheidenheid aan wilde dieren als van een hartelijk bevolking, die u graag laat kennismaken met de soms eeuwenoude cultuur en tradities! Safari’s zijn het intens beleven van de natuur en cultuur in Afrika. Het behoud van deze natuur en cultuur is dan ook van een bijzonder groot belang voor het voortbestaan van Jambo Safari Club en het zo geliefde continent. De reizen die Jambo Safari Club organiseert en de contacten die Jambo Safari Club in het Afrikaanse continent heeft zijn hiervoor een sterk hulpmiddel. Enerzijds streeft Jambo Safari Club ernaar zijn reizigers op een verantwoorde manier te laten reizen in Afrika waar de reis zelf ook dient als een bewustwording van de intens mooie natuur van het land, anderzijds streeft Jambo Safari Club samen met zijn lokale partners ook naar lokale bewustwording van het bijzondere natuurschoon dat zij in handen hebben en het belang van het behoud hiervan.
Voor veel Afrikaanse landen is toerisme één van de belangrijkste inkomsten bronnen, welke voor veel werkgelegenheid en lokale inkomsten zorgt. Door te reizen naar onze bestemmingen wordt daarmee dan ook al een bijdragen geleverd aan de lokale economie. Wij werken voor de uitvoering van onze reizen samen met een lokale partner die de reizen voor ons uitvoert, onze gidsen zijn uitsluitend lokale bewoners, wij hebben geen Nederlandse vertegenwoordiging ter plaatse. Mede hiermee zorgen wij ervoor dat de inkomsten die voortvloeien uit de gemaakte reizen volledig lokaal terecht komen.
Van oorsprong hebben safari reizen een duurzaam karakter, verblijven in de ‘bush’ vraagt om een inventieve manier van organisatie, vele accommodaties in de bush zijn niet aangesloten op het energienetwerk. De meeste camps werken daarom zoveel mogelijk op zonne- energie en hebben als backup een generator, die ’s nachts meestal wordt uitgezet om de natuur niet te verstoren. In Kenia en Tanzania is het al geruime tijd verboden om wegwerp plastic in te voeren, vele camps voorzien hun gasten dan ook van een veldfles bij aankomst welke u tijdens het verblijf kunt vullen in plaats van gebruik te maken van plastic flessen. Daarbij zijn ook veel accommodaties gevestigd in een zogenaamde community conservancies grenzend aan een nationaal park, de grond van deze conservancies is vaak in het bezit van de lokale bevolking. Om hier een camp of lodge te vestigen is het benodigd om nauw samen te werken met deze lokale bevolking. Vaak is de lokale bevolking dan ook werkzaam bij de accommodatie, zodat ook zij profiteren van de inkomsten van het toerisme.
Missie
Het is onze missie om bij het uitvoeren van onze safari’s waar mogelijk onze footprint te verkleinen en bij te dragen aan het behoud van de natuur en cultuur op de bestemming, daarbij streven wij ernaar positief bij te dragen aan de lokale economie op de bestemming. Dit doen wij door samen te werken met betrouwbare lokale partners, onze reizigers te informeren over verantwoord reizen en lokale duurzame initiatieven te steunen. Hiermee behouden wij het natuurschoon van Afrika waar wij met zoveel passie reizen naartoe organiseren en zorgen wij dat ook de lokale bevolking mee profiteert van de inkomsten van onze georganiseerde reizen.
Co2 uitstoot
Jambo Safari Club realiseert zich goed dat de schoonheid van de natuur onderdeel is van een onvergetelijke vakantie. Reizen per vliegtuig brengt de wereld binnen handbereik en creëert wereldwijd welvaart en banen. Helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Er zijn diverse mogelijkheden en manieren om de eventuele CO2-uitstoot te berekenen en indien gewenst gedeeltelijk of geheel te compenseren, door de aanplant en bescherming van bossen en via duurzame energieprojecten wereldwijd. Dit kan bijvoorbeeld via GreenSeat (www.greenseat.nl) of middels de site van KLM. Zo kunt u eenvoudig een steentje bijdragen aan het tegengaan van het klimaatprobleem! Tegelijkertijd draagt u bij aan de instandhouding van de prachtige natuur op aarde zodat u blijvend kunt genieten van de mooiste vakantiebestemmingen.
Voor elke Botswana reis
Een gedeelte van de opbrengsten van elke geboekte reis naar Botswana gaat naar Travel for Impact. Travel for Impact is een krachtige, unieke en dynamische sociale onderneming die ernaar streeft het lokale leven te verbeteren door te voorzien in behoeften vastgesteld door de lokale gemeenschap. Zij bieden een link tussen de reisindustrie en lokale projecten, zodat reizigers en toeristische bedrijven ‘iets terug kunnen geven’ aan de lokale gemeenschappen die hen ontvangen. Partners van Travel for Impact doneren een gedeelte van de opbrengsten aan Travel for Impact, welke deze weer doneert aan de lokale projecten. Zij richten zich hierbij op 4 belangrijke pijlers: kinderen & jongeren, natuurbehoud, cultuur & erfgoed en vrouwen Travel for Impact bouwt duurzame, intensieve relaties op met de lokale gemeenschap en reispartners.
Tanzania reizen
Een gedeelte van de opbrengsten van reizen geboekt naar onze bestemming Tanzania gaat naar de Leopard Tours Foundation. De Leopard Tours Foundation zet zich lokaal in voor het ondersteunen van kansarmen en mensen in nood. Dit doen zij door het financieel ondersteunen van individuen zodat zij toegang hebben tot benodigde gezondheidszorg, wezen en kansarme jongeren financieel ondersteunen zodat zij toegang hebben tot onderwijs, hulp bieden bij het bouwen van een school en daarbij bureaus verstrekken, verschillende projecten uitvoeren waarbij waterputten worden geboord voor drinkwater en waterleidingen worden aangelegd, voedselhulp aanbieden voor wezen en andere lokale gemeenschapen en het planten van bomen in Arusha.
Diervriendelijke reizen
Als Jambo Safari club zijn wij tegen het deelnemen aan excursies en activiteiten die schade toebrengen aan dieren, planten en/of natuur. Wij bieden daarom de volgende excursies en activiteiten niet aan:
- Olifanten en/of struisvogel ritjes;
- Activiteiten als knuffelen, selfies maken en/of wandelen met dieren op een boerderij waar dieren gevangen worden gehouden;
- Bezoeken van attracties/accommodaties waar dieren gevangen worden gehouden, tenzij het deel uitmaakt van een gereguleerde activiteit die ervoor zorgt dat het gebruik ervan duurzaam is en in overeenstemming is met de lokale, nationale en internationale wetgeving;
- Activiteiten waar jacht wordt gemaakt op wilde dieren;
- Bezoeken brengen aan shows waar dieren optreden op basis van onnatuurlijk gedrag waar trainingsmethoden het welzijn in gevaar brengen.
Vrienden van de olifant
Vlakbij Nairobi, de hoofdstad van Kenia, is een weeshuis voor Afrikaanse olifantjes. In dit weeshuis worden Afrikaanse olifantjes opgevangen, waarvan hun moeder meestal door stropers is vermoord vanwege hun ivoor. Naar de jonge olifantjes wordt niet omgekeken, omdat ze geen slagtanden hebben. Hierdoor raken ze vaak gewond of drogen ze uit in de brandende zon. Als ze jonger zijn dan twee jaar sterven ze, als ze niet binnen 24 uur gered worden. Vrienden van de Olifant zorgt ervoor dat deze weesolifantjes worden opgevangen, opgevoed en uiteindelijk in Tsavo weer worden vrijgelaten. Via deze organisatie kunt u peetouder worden van een weesolifantje in Kenia.
Geadopteerde wilde honden en neushoorn
Jambo Safari Club heeft 2 wilde honden en een neushoorn geadopteerd als ondersteuning voor de bescherming van deze dier soorten. De ‘wilde honden’ ook wel bekend als Afrikaanse wilde honden, zijn uniek voor Afrika en ze behoren tot de meest bedreigde soorten van dit continent. Stichting Painted Dog Conservation is toegewijd aan het behoud hiervan en probeert diverse zaken die de painted dogs bedreigen te voorkomen.
De witte en zwarte neushoorn worden wereldwijd serieus bedreigd door de jacht op de hoorn van het dier. In Aziatische landen is er veel vraag naar deze hoorn welke wordt gemalen tot een medicijn. HESC rehabiliteert neushoorns die slachtoffer zijn geworden van de stroperij. Sinds 2013 hebben ze 13 neushoorns behandeld en gerehabiliteerd, waarvan er tien zijn vrijgelaten in het wild, waar ze thuis horen. Zo ook onze geadopteerde neushoorn ‘Balu’, die arriveerde bij HESC toen hij nog maar twee weken oud was en amper 50kg woog.
Bestrijding seksuele uitbuiting van kinderen
Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kindersekstoerisme in vakantielanden. Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden www.kindersekstoerisme.nl