Hieronder vindt u veel praktische informatie en tips voor uw reis naar de Seychellen.
Gezondheid en EHBO
Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en onderstaande adviezen in de loop van het jaar kunnen veranderen, raden wij u aan om minstens vier weken voor uw vertrek de GGD in uw regio te raadplegen voor de laatste informatie. Sommige verzekeraars vergoeden vaccinaties. Inentingen zijn voor de Seychellen niet noodzakelijk, maar omdat u via een Afrikaans land naar Seychellen reist is het wel aanbevolen inentingen te nemen tegen Hepatitis A en gele koorts. Op het eiland is men natuurlijk beperkt in de medische zorg, toch zal de lokale bevolking en de dienstdoende arts u zo goed mogelijk proberen te helpen. In de hoofdstad zijn enkele medische voorzieningen te vinden, waaronder de apotheken. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contact betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zijn voor de betaling kunnen zorgen. Houdt altijd gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
Hepatitis A
Een vaccinatie geeft één jaar bescherming, en kunt u het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.
Gele koorts
Minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar. Aangezien er door de douane naar een bewijs van vaccinatie gevraagd kan worden, moet u uw vaccinatieboekje mee op reis nemen.
Aids
In alle landen moet men oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Neem eventueel condooms mee, en laat geen piercings of tatoeages aanbrengen. Voorkom ongelukken: Neem geen overdreven risico’s, bijvoorbeeld tijdens wandelingen of in het verkeer.
Voedsel en water
Het drinken van kraanwater op de Seychellen wordt afgeraden. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw , ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water of schillen met schone handen). Op een eiland als Seychellen kunt u veel visgerechten eten. Rijst is ook een belangrijk ingrediënt in de keuken, net als de vele zeevruchten en groente- en fruitsoorten. Als u iets extreems wilt eten kies dan voor haai.
Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (Imodium, Diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek maar genezen niet en vertragen zelfs de genezing. Grijp er niet te snel naar en gebruik het niet bij koorts, niet bij bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. U kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen.
EHBO
Het is handig als u zelf zaken meeneemt als pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Daarnaast zal een ieder voor zichzelf na moeten gaan of hij specifieke klachten of overgevoeligheden heeft. Neem in dit geval de hiervoor benodigde medicijnen
mee met eventueel uw medisch paspoort.
Kledingadvies
Het beste kunt u luchtige katoenen kleding meenemen. Uiteraard moet u uw zwemkleding niet vergeten en eventueel een extra T-shirt voor het zonnen. De zon kan zeer krachtig zijn, het is dan ook verstandig om een hoed of pet mee te nemen, evenals zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Ook een zonnebril is geen overbodige luxe. Een paraplu is ook een must have voor de ‘regenperiode’.
Vervoer
Tussen de eilanden kunt u met het vliegtuig, de helikopter of met de boot reizen. Op Mahé en Praslin rijden bussen, maar u kunt er ook een jeep huren. Alleen op Mahé en Praslin zijn verharde wegen en busdiensten. De buslijnen op Mahé zijn veel uitgebreider dan op Praslin. Een leuk alternatief vervoersmiddel op deze eilanden is de “Mini Moke” (mini ezel) een kleine auto die te huur is voor ongeveer $70, - per dag. Daarnaast rijden er taxi’s. Op de andere eilanden kunt u het beste een fiets huren of lopen.
Bagage
U mag op de internationale vlucht 20 kilo aan bagage meenemen. Voor binnenlandse vluchten is het maximum aantal kilo’s vaak 15 kilo. Eventuele fotoapparatuur valt buiten deze 20 kg.
Tips en fooien
Een fooi van 10% van de rekening in restaurant is gebruikelijk, maar niet verplicht. Het bedrag in de taxi wordt bijvoorbeeld naar boven afgerond. Kofferjongens zijn ook blij met een kleine fooi, ongeveer € 0,50 - per koffer, in chiquere hotels is het dan € 1, - per koffer.
Voltage
De hotels op Seychellen hebben een netspanning van 240 volt. U heeft ter plaatse een adapter nodig.
Literatuur
• Parlez Creole, Speak Creole – J.B. David
• Mauritius, Reunion & Seychelles – Sarina Singh
• Seychellen – Dick Houtzager
• Seychelles - Lyn Mair & Lynnath Beckley
• Indische Oceaan riffengids – Helmut Debelius
Reisbenodigdheden
Naast de gebruikelijke reisbenodigdheden adviseren wij het volgende mee te nemen:
• geldriem / buidel voor geld en papieren
• voldoende foto- en diarolletjes en/of videobanden
• zwemkleding
• warme trui, afhankelijk van seizoen
• wandelschoenen & slippers
• hoofdbedekking, zonnebril
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• elementaire EHBO-spullen, zoals pleisters, anti-diarreemiddel, pijnstillers, desinfecterend middel (zie kopje EHBO)
• vaccinatieboekje
• reiswekker
• kopie paspoort