Praktische informatie - Kenia
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Kenia / Praktische informatie
zoek:
TanzaniaKenia14-daagse privé-safari Stijlvol op Safari & Strand15-daagse privé-safari Safari & Strand14-daagse Safari & Zanzibar17-daagse Uniek en Kleinschalig Kenia & Seychellen15-daagse Big 5 Special Kenia11-daagse Minisafari & Strand9-daagse privé-safari Avontuur in Kenia9-daagse safari Hoogtepunten Kenia9-daagse Fly In Masai Mara 12-daagse privé-safari Minisafari Masai Mara & Strand12-daagse privé-safari in stijl Kenia Onder Canvas15-daagse privé-safari Kenia Compleet14-daagse safari Familieavontuur Kenia & Strand10-daagse luxe fly in safari Jambo Exclusief Kenia10-daagse luxe fly in safari onder canvas Kenia in vogelvlucht9-daagse groepsreis adembenemend Kenia9-daagse groepsreis Safari & Strand---STRANDHOTELS KENIA---Reissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Praktische informatie

Hieronder vindt u veel praktische informatie en tips voor uw reis naar Kenia.

Gezondheid en EHBO
De gezondheidszorg in Kenia is van wisselende kwaliteit. In Nairobi zijn de medische voorzieningen goed. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en onderstaande adviezen in de loop van het jaar kunnen wijzigen, raden wij u aan om minstens vier weken voor vertrek de GGD te raadplegen voor de laatste informatie. Naast de GGD kunt ook contact opnemen met de Vaccinatielijn voor Reizigers (0900-9584), de Reiskliniek van het Haven Ziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of uw huisarts. Tevens kunt u de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bezoeken (www.lcr.nl). De medische instanties hanteren uiteenlopende tarieven voor vaccinaties. Door verschillende instanties te benaderen is het mogelijk tientallen euro’s besparen. Er zijn verzekeringen die uw vaccinaties vergoeden. Neem contact op met uw verzekering om te controleren of u de gemaakte kosten kunt declareren.  Al uw vaccinaties worden bijgeschreven in uw vaccinatieboekje. Mocht u nog geen boekje hebben dan ontvangt u deze van de desbetreffende instantie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Bij aankomst kan de douane ernaar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts. Voor Kenia worden over het algemeen de volgende vaccinaties geadviseerd:

Gele koorts
Minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar.

DTP
Deze afkorting staat voor difterie, tetanus en polio. Indien u eerder bent gevaccineerd (bijvoorbeeld als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Wanneer dit niet het geval is dient u voor vertrek twee DTP-injecties met ten minste een tussentijd van vier weken te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

Hepatitis A
Een vaccinatie voor hepatitis A geeft één jaar bescherming en kunt u het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.

Malaria
Malaria breidt zich steeds verder uit over de wereld en wordt steeds meer resistent tegen bestaande medicijnen. Het is van belang dat u hierover de meest recente informatie krijgt. Naast het innemen van middelen tegen malaria kunt u bedekkende kleding rond en na zonsondergang dragen. U kunt eventueel ook een muskietennet meenemen. Verder kunt u onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkomt u door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen van belang in uitzonderlijke gevallen als u langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Vraag de bevoegde instanties in dat geval om advies. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet u altijd een arts raadplegen om  u op malaria te laten onderzoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat u kennis heeft van de volgende zaken:

Bilharzia
Bilharzia komt op veel plaatsen in Kenia voor. Wij raden u aan het zwemmen of baden in zoet water te vermijden. Bilharzia kunt u tevens in stromend water oplopen.

Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (Imodium, Diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek, maar genezen niet. Ze vertragen zelfs de genezing. Grijpt u er niet te snel naar en gebruikt u het niet bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. U kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen.

Cholera
Het risico dat u cholera oploopt tijdens het reizen is verwaarloosbaar. Daarnaast is de vaccinatie niet erg effectief. Hierdoor wordt door de Nederlandse vaccinatiecentra geen vaccinatie tegen cholera gegeven. Wel wordt er soms een bewijs afgegeven dat men om medische redenen niet ingeënt mag worden. Dit bewijs is zes maanden na uitgifte geldig.

Aids
In alle landen moet u oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Neemt u eventueel condooms mee en laat u geen piercings of tatoeages aanbrengen ter plaatse. Voorkom ongelukken!

EHBO
Het is verstandig als u zelf artikelen meeneemt zoals pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Voor vrouwen raden wij aan ook maandverband en tampons mee te nemen. Deze zijn in sommige gebieden minder goed te verkrijgen.

Kleding
Tijdens de safari is het gebruikelijk om informele vrijetijdskleding te dragen, bij voorkeur van katoen en in safarikleuren. Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Neemt u ook een sweater of jack mee voor de vroege ochtenden en de koelere avonden. Daarnaast zijn makkelijk zittende gympen of sportschoenen aan te bevelen. Voor de vrouwelijke reizigers raden wij aan om een stevige BH te dragen. De wegen zijn niet overal even goed waardoor een stevige of sportBH zeker goed van pas komt. Bijna alle lodges beschikken over een zwembad; vergeet daarom uw zwemkleding niet.  Aangezien Kenia op de evenaar ligt en de zon zeer krachtig kan zijn is het verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Fooien
Het is gebruikelijk uw gids aan het einde van de safari een fooi te geven. Als richtlijn kunt u  USD 3,- per persoon per dag aanhouden.

Bagage
De bagageruimte in de voertuigen is tijden groepsreizen beperkt; om overbelasting te voorkomen is het maximaal toegestane gewicht van de bagage 15 kg per persoon, tevens in verband met eventuele binnenlandse vluchten. Uw fotoapparatuur valt buiten deze 15 kg. Neemt u als het mogelijk is uw bagage mee in een zachte koffer of tas. Deze zijn beter in het voertuig op te bergen. Tevens met binnenlandse vluchten zijn tassen gemakkelijker mee te nemen. Als u een privé safari heeft geboekt dient u alleen rekening te houden met de bagagelimiet van de KLM; deze bedraagt 20 kilogram. Het is verstandig om vuilniszakken mee te nemen ter bescherming van de bagage tegen stof, vocht en water.

Voedsel en water
Voedsel en water zijn in Kenia minder betrouwbaar. Door u aan onderstaande regels te houden kunt u de kans op een darminfectie beperken. Was uw handen altijd met water en zeep voor het eten en na gebruik van een toilet. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u veilig drinken. Zorg, vooral in droge/hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is zijn niet altijd veilig. Evenals ongekookte melk, ijs en rauw melksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. Voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, is een welkome voedingsbron voor allerlei bacteriën.

Fotografie en video
Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. Voor velen is het belangrijk goede natuurfoto's gedurende deze reis te maken. Neemt u voldoende dia - of filmrolletjes mee, omdat deze moeilijk verkrijgbaar zijn in Kenia. Videobanden zijn onderweg niet te verkrijgen. De ervaring leert dat de meeste mensen meer dan 10 rolletjes gebruiken. Het is aan te bevelen om lenskapjes, schoonmaaktissues en een goed sluitend camera-etui mee te nemen. Daarnaast raden wij een UV- of skylightfilter aan voor de hooglanden en ter bescherming van uw lens. Over het algemeen kunt u het best foto’s maken met 100 ASA-films, maar voor het fotograferen in de schemering is een film van 400 ASA aan te bevelen. Een tele,- of zoomlens (bijvoorbeeld 300mm) is erg aan te raden voor het fotograferen van het wild. U kunt de batterijen van uw videocamera op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal kampen slechts tussen 18 uur en 22 uur stroom heeft van een generator en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Voltage
De hotels in Kenia hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Bedelen
U zult merken dat onderweg veel kinderen, maar ook handelaren vragen om snoepjes, pennen, magazines en dergelijke. Voor ons is een pen niet veel waard, maar voor hen betekent dit veel. Wij kunnen u uiteraard niks verbieden op dit gebied, maar wij willen u vragen niet op het bedelen in te gaan. Wanneer het bedelen wordt gehonoreerd door de toeristen zal de lokale bevolking niet leren om voor henzelf te zorgen. Dit is met name voor de bedelende kinderen van belang.

Reisbenodigdheden
Naast uw gebruikelijke reisbenodigdheden adviseren wij het volgende mee te nemen:

  • kopie paspoort
  • geldriem / buidel voor geld en papieren
  • vaccinatieboekje
  • warme trui en (spijker)broeken
  • reservebatterijen voor je camera
  • voldoende foto- en diarolletjes en/of videobanden
  • regenkleding
  • zwemkleding
  • rubberen teenslippers/sandalen voor baden en douchen
  • hoofdbedekking
  • zonnebrandmiddel
  • insectenafweermiddel
  • EHBOartikelen
  • zaklantaarn (met reservelampje en batterijen)
  • plastic zakken (bijvoorbeeld voor vuile was of als bescherming tegen vocht en stof)
  • verrekijker
  • reiswekker

Reisliteratuur

  • Kenia - Landenreeks van KIT/Novib
  • Snow on the Kilimanjaro – E. Hemingway
  • Rode Maan – Kuwana Halsley
  • Rivieren van rode aarde – N. Illum Berg
  • Tussen Dodo's en Dik-Diks - Rosman/A. Kleinjan
  • Ik droomde van Afrika - Kuki Gallman
  • De nacht van de leeuwen - Kuki Gallman
  • Masai sprookjes - K. Berwouts
  • Wetten van de wildernis - F. Marciano
  • De nacht achterna – B. Markham
  • Spelende meisjes – P. Theroux
  • Mamma Olifant – J. Poole
  • De weg naar het water – B. Gowdy
  • Mama Daktari – A. Spoerry
  • Born Free – J. Adamson
  • The Flame Trees of Thika – E. Huxley
  • Nomad journeys - M. Fitzgerald
  • Journey to the jade sea - J. Hillaby
  • My Kenya days - W. Thesiger
  • Out of Africa - Karen Blixen
  • Petals of Blood - Ngugi Wa Thiong'o
  • Slechts een korrel graan - Ngugi Wa Thiong'o
  • Olifanten in mijn boomgaard – K. Gallmann
  • De weg naar het water – B. Gowdy
  • Kelly’s Afrika – K. James
  • Olifantenoorlog – R. Leakey
     

Natuurgidsen

  • Cambium natuur wereldwijd: Oost-Afrika - Cambium
  • Domincus themagids: Safari - Domincus
  • A Field Guide to the National Parks of East Africa - John G. Williams
  • Collins field guide: Mammals of Africa
  • Collins field guide: Birds of East-Africa

Landkaarten

  • Kenya - Nelles 1:1.500.000

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds